Lencsés egytál kolbásszal, céklaszárral és répával
![Lencsés egytál kolbásszal, céklaszárral és répával](http://myfarmharta.cdn.shoprenter.hu/custom/myfarmharta/image/cache/w870h530/Gal%C3%A9ria/Blog/DSC09566.jpg.webp?lastmod=0.1663760018)
A lencse nem kifejezetten nyári ételként szerepel a köztudatban, pedig alacsony glikémiás indexe, magas rost és fehérjetartalma és kiemelkedően magas folsav tartalma miatt akár közönségkedvenc is lehetne. Mi most egy indiai dahl-t, azaz lencsés egytálat turbóztunk fel hazai ízekkel: füstölt kolbásszal és szalonnával, és jópár - sokszor kidobásra ítélt vagy kevéssé szeretett - növényi résszel megspékelve.
Hozzávalók:
2,5 dl lencse
1 dl vöröslencse
7 dl víz
fél szál füstölt kolbász karikára vágva
némi maradék szalonnabőr vagy néhány dkg kolozsvári szalonna
2-3 közepes répa
1-2 szál petrezselyem
1-2 szál szárzeller
6-8 céklalevél szárral együtt (ez helyettesíthető fodros kellel vagy mángolddal is)
1 kis doboz sürített paradicsom
1 nagyobb fej hagyma
só
bors
1 teáskanál pirospaprika (lehetőleg füstölt)
olaj vagy zsír (kb 1 evőkanálniy)
Elkészítés:
A hagymát vágjuk félfőre, és fonnyasszuk meg a zsíradékon. Ha a hagyma már üveges, dobjuk rá a nagyobb darabokra vágott répát és petrezselymet, pirítsuk néhány percig, majd adjuk hozzá a 2 centis darabokra vágott zellerszárat és cékla vagy mángoldszárat is (a leveleket tegyük félre). 2-3 perc után adjuk hozzá a zöldségekhez a kolbászt és szalonnát vagy szalonnabőrt, keverjük át, majd öntsük bele a kétféle lencsét is. (A lencsék közül a vörös jóval hamarabb puhul, így az kellemes, krémes állagot ad majd az egytálételünknek.)
1-2 perc után öntsük fel a vízzel, fedjük le, és főzzük a lencsét félpuhára, ekkor adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, a (füstölt) fűszerpaprikát, a sót és a borsot. Ha a lencse már majdnem puha (ez körülbelül 25-30 perc főzés után következik be), keverjük bele a falatnyira vágott mángold vagy céklalevelet, vagy fodros kelt, zárjuk el a főzőlapot, és pároljuk még az ételt saját gőzében 5-6 percig. Ezután tálaljuk friss kenyérrel, tejföllel vagy natúr joghurttal prefernciánk szerint.
Jó étvágyat!