Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Lencsés egytál kolbásszal, céklaszárral és répával

MyFarm_Csilla
2022. 08. 31. 16:44:06
Lencsés egytál kolbásszal, céklaszárral és répával Hartán úgy tartja a mondás: a recept, amiben kolbász van,már rossz nem lehet! Mi most azonban ráteszünk egy lapáttal, s bátran állítjuk: amiben a kolbász mellett a MyFarm kosár sok-sok zöldséges alkotóeleme is megtalálható, az pedig maga a mennyország!

A lencse nem kifejezetten nyári ételként szerepel a köztudatban, pedig alacsony glikémiás indexe, magas rost és fehérjetartalma és kiemelkedően magas folsav tartalma miatt akár közönségkedvenc is lehetne. Mi most egy indiai dahl-t, azaz lencsés egytálat turbóztunk fel hazai ízekkel: füstölt kolbásszal és szalonnával, és jópár - sokszor kidobásra ítélt vagy kevéssé szeretett - növényi résszel megspékelve.

 

Hozzávalók: 

2,5 dl lencse

1 dl vöröslencse

7 dl víz

fél szál füstölt kolbász karikára vágva

némi maradék szalonnabőr vagy néhány dkg kolozsvári szalonna

2-3 közepes répa

1-2 szál petrezselyem

1-2 szál szárzeller

6-8 céklalevél szárral együtt (ez helyettesíthető fodros kellel vagy mángolddal is)

1 kis doboz sürített paradicsom

1 nagyobb fej hagyma

bors

1 teáskanál pirospaprika (lehetőleg füstölt)

olaj vagy zsír (kb 1 evőkanálniy)



Elkészítés:

A hagymát vágjuk félfőre, és fonnyasszuk meg a zsíradékon. Ha a hagyma már üveges, dobjuk rá a nagyobb darabokra vágott répát és petrezselymet, pirítsuk néhány percig, majd adjuk hozzá a 2 centis darabokra vágott zellerszárat és cékla vagy mángoldszárat is (a leveleket tegyük félre). 2-3 perc után adjuk hozzá a zöldségekhez a kolbászt és szalonnát vagy szalonnabőrt, keverjük át, majd öntsük bele a kétféle lencsét is. (A lencsék közül a vörös jóval hamarabb puhul, így az kellemes, krémes állagot ad majd az egytálételünknek.) 

1-2 perc után öntsük fel a vízzel, fedjük le, és főzzük a lencsét félpuhára, ekkor adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, a (füstölt) fűszerpaprikát, a sót és a borsot. Ha a lencse már majdnem puha (ez körülbelül 25-30 perc főzés után következik be), keverjük bele a falatnyira vágott mángold vagy céklalevelet, vagy fodros kelt, zárjuk el a főzőlapot, és pároljuk még az ételt saját gőzében 5-6 percig. Ezután tálaljuk friss kenyérrel, tejföllel vagy natúr joghurttal prefernciánk szerint.

 

 

Jó étvágyat!

Tartalomhoz tartozó címkék: cékla hagyma mángold superfood

Keresés