Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tojásfestés hagymahéjjal - lépésről lépésre

MyFarm_Kata
2021. 03. 29. 10:01:46
Tojásfestés hagymahéjjal - lépésről lépésre

Akik régebb óta követnek minket, azok jól tudják, hogy a vegyszermentes termesztés mellett legalább olyan fontos számunkra a környezettudatosság és hulladékmentesség is. Persze nem vagyunk tökéletesek, de igyekszünk minden lehetőséget megragadni, ahol Földünk óvásáért tehetünk valami apróságot. Ilyen - látszólag - apróság például a húsvéti tojásfestés is, ahol több olyan alapanyaggal is meg lehet színezni a vidám kis tojásokat, amelyek egyébként a kukában végeznék. 

A hagyma héja, például remek zero waste alternatíva, mutatjuk is, hogy hogyan!

 

Ha erős, élénk színt szeretnénk elérni, akkor érdemes leginkább a lila hagyma héjával dolgoznunk, de ha van kedvünk a különböző árnyalatokkal kísérletezni, vegyíthetünk a főzetbe például a vöröshagyma héjából is. 


1. Mielőtt nekifogunk a varázslatnak, nézzük át, hogy minden szükséges kellék megvan-e: a hagymáról lepucolt héj, a festésre váró tojások, megfelelő méretű edény (amiben a víz jócskán ellepheti a tojásokat), egy már nem használt neccharisnya, virágok vagy fűszernövények a mintához, és egy evőkanálnyi ecet. 

 

2. Ha minden megvan, helyezzük a tojásokra a mintául szolgáló növényeket, és bújtassuk az egészet egyenként a harisnya egy-egy darabjába! Kössük meg minél szorosabban, hogy a növénykék tényleg odasimuljanak a tojás oldalához!

3. Ha az összes tojás zoknit kapott, helyezzük őket a hagymahéjakkal együtt az edénybe, és engedjük fel az egészet vízzel úgy, hogy éppen ellepje a - talán így kissé furcsa -  összetevőket. 

 

4. Mikor felforrt a víz, tegyük takarékra a lángot, és adjuk hozzá az ecetet is a főzethez! Nagyjából 10 perc főzés után elzárhatjuk a gázt, azonban hagyjuk még fürdőzni a tojásokat néhány órán át! (Minél többet ázik a “banda”, annál sötétebb, erősebb lesz a szín.)

 

5. Ha úgy érezzük, elég volt a jakuzziból, vegyük ki a tojásokat a vízből, és óvatosan szabadítsuk meg őket a ruhájuktól, virágaiktól! Hogy szép, csillogó végeredményt kapjunk, érdemes a kész tojásokat egy kis zsírral vagy olajjal átkenni!

 


Készen is vannak a remekművek! S a legjobb dolog - mindamellett, hogy a kidobásra váró hagymahéjak újabb “feladatot” kaptak - , hogy a végeredmény a természetes festéknek köszönhetően ehető is marad, így remek - és ízletes - fogása lehet akár a húsvéti ‘terülj, terülj asztalkámnak’ is!

 

Jó festegetést és jó étvágyat kívánunk! :)

Keresés