Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

"Sok kicsi sokra megy" - interjú Köteles Bernadett táplálkozási, wellness és önismereti tanácsadóval

"Sok kicsi sokra megy" - interjú Köteles Bernadett táplálkozási, wellness és önismereti tanácsadóval

Köteles Bernadett, a Begonia Wellness Club alapítója, Begonia Bernadett néven ismert táplálkozási, wellness és önismereti coach. Munkája során a természetességet képviseli, a táplálékra úgy tekint, mint az egészségmegőrzés és gyógyulás egyik alapjára. Az elmúlt 15 évben különböző képzéseken vett részt mind wellness és táplálkozás, mind coaching témakörökben. Szakmai munkája során épít a keleti és a nyugati módszerekre is. A MyFarmHarta több szempontból is közel áll a szívéhez, hiszen amellett, hogy a környékről származik, otthonában maga is biokertészkedik, s küldetésének tartja, hogy a tiszta, egészséges, lehetőleg szezonális és helyi zöldségek, gyümölcsök fogyasztására ösztönözzön minden hozzá fordulót. Mostantól a MyFarm szakértőinek csapatát erősíti, így elsőként fogadjátok szeretettel a vele készült interjút!

 

 

- Hogyan lesz valakiből táplálkozási, wellness, önismereti coach? Milyen út vezetett Téged idáig? 

- Csak a saját történetemet tudom elmesélni: sokféle tanulmányt végeztem, de elsősorban arra reflektál ez a coach munka, aki én vagyok. Amit én képviselek, az nem egy-egy képzésre, hanem tapasztalataimra és az általam képviselt dolgok szintézisére épül. Szeretek újítani, alkotni, egyéni utat követni. Ez is az. 

Már óvodás koromban gyógyítani terveztem- akkor vonzott a masszázs, vagy a táplálkozással kapcsolatos munka, de gyermekként megfogott sok olyan dolog is, amit ma is használok a munkámban, mint például a zene vagy a tánc.  (Elárulom, én főzés közben sokszor táncolok és énekelek. Szeretem amikor felfedezik az emberek mekkora erő az, amikor mindent örömmel tudunk végezni. )

A gimnázium alatt orvosnak készültem, akkoriban nagyon érdekelt a pszichológia, a táplálkozás, gyógynövények és az egészséges életmód. Az, hogy végül mégsem orvos lettem, annak köszönhető, hogy 16 évesen a Vöröskereszt által szervezett nemzetközi verseny keretében számos interjút végeztem orvosokkal és őszintén kiábrándultam. Így, bár felvettek volna, nem is jelentkeztem az orvosira. 

A célom viszont maradt az, hogy közjóért, az emberekért akartam tenni. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy az elmúlt 15 év során új technológiák legnagyobb nemzetközi tudósaival hozott össze a sors, sok hasznos tapasztalatot gyűjtöttem.  2004 óta tanulok és szereztem számos oklevelet, diplomát, orvosokkal és természetgyógyászoktól, kínai orvostól tanultam sok-sok éven keresztül Magyarországon, majd külföldön is. Számomra nagyon fontos a hitelesség, szívvel lélekkel végzem a munkámat és a tudásom legjavát beleteszem. 

 Az új technológiák ismerete, a környezetvédelmi projektekkel való foglalkozás (pl. új internet, robotok, elektromos autók) pedig csak erősítette bennem azt, hogy mekkora szükség van az ember természethez és természetességhez való visszatéréséhez. Úgy érzem, hogy a világban óriási szükség van az egyensúly megteremtésére, a példamutatásra. Ehhez pedig felelősségvállaláson keresztül vezet az út.  Egyéni és közösségi felelősségvállalás szükséges. 

A változás sokszor az életvezetéssel kezdődik. Ha valakit csak a vezetői munkája kapcsán szeretnék coach-ként segíteni (ezt is teszem) de közben szét van esve, fáradt, szétdolgozza magát és nem tud egyensúlyt teremteni a saját életében és egészségügyi gondjai is vannak, akkor ott bizony az alapoknál kell kezdeni.   Ezért is én mindig holisztikusan dolgozom és arra helyezem a hangsúlyt, amire szükség van. 

Egy dolog viszont mindig érthető, szükséges és nagy hatással van mindannyiunk egészségügyi és lelki állapotára: ez pedig a táplálkozás. 

Egyébként a saját egészségügyi gondjaim majd a férjem családjában is diagnosztizált genetikai jellegű súlyos betegség kapcsán ástam magam egyre és egyre mélyebbre a témában, mert nem nyugodtam bele abban, hogy a nyugati orvoslás oldaláról tekintve, nincs remény. Hiszek abban és sokszorosan be is bizonyítottam, hogy az étrend, életmód és életszemlélet együtt nagyon sokat tud segíteni és bizony sok múlik azon, hogy az életünket a kezünkbe vesszük-e.

 

- Mi az, amit legjobban szeretsz a munkádban? Mik azok a kihívások, amikkel a munkád során szembesülsz? 

- A legjobban azt szeretem amikor akivel foglalkozom annak sikerül jobban lennie. Amikor látom, hogy halad és jól érzi magát. Amikor új dolgokat fedez fel saját magával kapcsolatban, amikor az orvos sok év után képes gyógyszert csökkenteni vagy akár el is tudja hagyni. Amikor van egy kis részem (bármekkora is), hogy az egészséges életmód a gyakorlatban, vidáman és örömmel megélve, az élete része legyen valakinek. Ez sorsfordító tud lenni és jó látni ahogy kitágulnak a lehetőségek és boldogabb, teljesebb életet tud élni valaki. Szeretem azt a „szövetség” -et, bizalmat, mély együttműködést, ami jellemzi azt, ahogy dolgozom a vendégeimmel és ahogy ők velem. 

A munkám során egyik legjellemzőbb kihívás az, hogy az átlagember számára a táplálkozási témában való segítségnyújtás lehetősége nem igazán elfogadott. Nagyon sok olyan emberrel találkoztam, aki azt hitte egészségesen táplálkozik, rengeteg pénzt elköltött mindenféle speciális élelmiszerre vagy táplálékkiegészítőkre, s őszintén hitte, hogy jót tesz a szervezetével, pedig épp az ellenkezőjét érte el. Ebből a helyzetből nagyon nehéz kimozdítani valakit, mert meg van győződve róla, hogy ő mindent jól csinál.  Pedig a megfelelő szakértői segítség sokat számít és érdemes addig keresni a megfelelő szakembert, míg megtaláljuk azt, akivel együtt tudunk dolgozni és aki valóban az egészségünket tartja szem előtt. 

A másik kihívás az az, hogy sajnos ez a szakma is tele van olyanokkal, akik „gyorsan”, „erőfeszítés nélkül”, divatdiétákkal, csodabogyókkal eredményeket ígérnek. Ez nyilván hazugság, de az emberek bedőlnek, majd csalódnak, vagy rövid időre eredményt érnek el, majd visszajönnek a problémák és ekkor már lelkileg megtörten nehezebben szánják rá magukat a változtatásra. Rengeteg kitartás, türelem, nyitottság és őszinteség szükséges egy életmódváltáshoz, de akár kisebb változtatások tartóssá tételéhez is. 

Az élelmiszeripar egyébként az igazán nagy kihívás. Amikor az üzletek polcai tele vannak cukros, tartósítószeres és egyéb műkajákkal és a minőségi ételeket nehezebben veszi meg az átlagember, akkor sokkal nehezebb változtatni egyéni szinten. De lehetséges, és törekedni kell rá. 

Minél több olyan kezdeményezés van, ahol a minőségi, bio, tiszta ételekhez lehet hozzájutni, annál nagyobb a remény. Ezért is keresem tudatosan az olyan vállalkozásokat, kezdeményezéseket, ahol ez az értékrend. Mert sok kicsi sokra megy.

 

- Hogyan kerültél kapcsolatba a MyFarmHartával, miért szimpatikus az elv a közösség mondanivaló? 

- A munkám során gyakran végzek piackutatást, keresem azokat a vállalkozásokat, termékeket, vállalkozásokat, akiket értékrendjük és az általuk képviselt minőség miatt ajánlani tudok. Ez azért is fontos, mert az mind nagyon szép, hogy fogyasszunk tiszta és vegyszermentes élelmiszereket, de ezeket azért nem egyszerű megvásárolni, főleg nem elérhető áron. Ráadásul én hiszek abban, hogy mindent, amit lehet, jobb helyi forrásból beszerezni. A zöldségek és gyümölcsök esetében a helyi és szezonális jelleg különösen fontos, hiszen a vitamintartalom, romlandóság miatt is fontos szempont ez. A MyFarmHarta tökéletes példa erre, emiatt régóta követem is a munkájukat. Az egész kezdeményezés nagyon közel áll a szívemhez mert ebben a szemléletmódban, Harta környékén nőttem fel, s milyen kicsi a világ: miután néhány éve Kövesdi Gábor egyik interjúját elolvastam majd felvettem vele a kapcsolatot, akkor derült ki, hogy a nagypapájához jártam tejért a falunkban gyermekkoromban és valószínűleg találkoztunk is akkor.  

Gáborral nagyon hasonló élményeink voltak, csak más időszakban, hiszen én is Budapesten tanultam és akkor jöttem rá, hogy mekkora érték a vegyszermentes zöldség és a tiszta étel. Azt láttam mindig, hogy a közösség ereje csodákra képes és én magam is megtapasztaltam, hogy milyen biokertészkedni, hogyan lehet igazán csapatban dolgozni és úgy, hogy mindenki azt teszi hozzá az egészhez, amiben ő jó. 

Az meg igazán nemes cselekedet és teljes mértékben rezonál velem, hogy olyan családokat is támogat, adományokkal is a MyFarmHarta, akiknek nem lenne lehetőségük hozzáférni más módon az egészséges ételekhez.  Ugyanannyira szívből dolgoznak, mint ahogy én is teszem, ezért is éreztem úgy, hogy „egymásra találtunk”. Így mindenkinek csak szeretettel tudom ajánlani, hogy gazdaként vagy fogyasztóként vegyen részt ebben a csodálatos kezdeményezésben.

 

- Mit jelent számodra az étkezés és étel? 

- Az étel számomra táplálék. Az étkezés pedig testi, lelki élmény. Talán már sokan nem is élik meg ezt, de az étkezés nem csak arról szól, hogy mit eszünk, hanem arról is, hogy milyen körülmények között és hangulatban.  Tágabb értelemben, mivel tápláljuk magunkat. A családunkban mindig is szent dolog volt a közös étkezés, ami asztalnál, nyugalomban történt és én ezt vittem is tovább a saját életembe. Amikor valóban megéljük közös örömmel az étkezést, és jó minőségű, egészséges ételeket fogyasztunk, már rengeteget tettünk az egészségünkért is. Mindezt automatikusan, erőfeszítések nélkül. 

A táplálék, amit magunkhoz veszünk energiát ad, gyógyító erő van benne. Ezt a gyógyító erőt tartom a legfontosabbnak a munkám során és ez mindenkinél egyénileg, más és más módon érvényesül.  A MyFarm közösség gazdái által termesztett zöldségek és gyümölcsök pedig tökéletes példái annak, hogy miket érdemes ennünk ahhoz, hogy megfelelő vitaminokkal és ásványi anyagokkal töltsük fel a szervezetünket. A jó ételhez hozzátartozik az, hogy honnan választunk összetevőket, mit mivel kombinálunk, hogyan készítjük el az ételünket. A szeretet energia benne van az egész folyamatban, ezért érdemes tudatosan is megélni ezt és jól megválasztani a táplálékainkat, valamint azt is, kitől és mit vásárolunk. 

Keresés