Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kertészkednél? Ezekre gondolj, mielőtt belevágsz!

MyFarm_Kata
2021. 02. 23. 12:03:52
Kertészkednél? Ezekre gondolj, mielőtt belevágsz!

Tény: kertészkedni jó, hiszen nyomon követhetjük növényeink fejlődését, jót teszünk vele  testi és lelki egészségünknek és - nem utolsó sorban - ha ügyesek voltunk, sikerrel arathatjuk le munkánk “gyümölcsét” is.

 

Mindegy, hogy egy komplett földdarab, egy apró kis veteményes, vagy épp csak néhány balkonláda áll rendelkezésünkre, ha növénytermesztésre adjuk a fejünket, érdemes előbb számot vetnünk egy-két tényezővel.

 

 

Milyen területen tervezünk kertészkedni? 

 

Érdemes már az elején felmérni és tisztázni leendő kiskertünk adottságait: milyen mértékben napos, vagy éppen árnyékos az adott terület? Mikor és mennyi ideig kapja a legtöbb fényt? Huzatos, vagy csendes a hely? Párás, vagy száraz? Mekkora területről van szó? 

Érdemes összeírni ezeket a megfigyeléseinket, és a későbbi tervezésnél figyelembe venni! 

 

Milyen zöldségeket fogyasztunk szívesen? 

 

Fontos, hogy a kertünkben növekedő zöldségek valóban a mi és családunk igényeit szolgálják! Sajnálatos pazarlás, ha például a szépen megtermett, zamatos paradicsom megrohad, mielőtt vacsoraként végezhetné az asztalon, mert nem fogy úgy igazán… 

 

Vegyük hát ismét kezünkbe a jegyzetfüzetet és készítsünk listát a család kedvenceiből! Nem kell most még figyelembe vennünk, hogy milyen adottságokkal rendelkezik leendő kiskertünk, ráérünk az igényeket és a lehetőségeket később összefésülni. 

 

Fontos, hogy a zöldségek összeírásakor két szempont szerint haladjunk, és ne csak azokat a finomságokat szedjük össze, amiket szívesen eszik a család, hanem azokat is, amelyeket gyakran fogyasztunk (a kettő ugyanis nem feltétlenül fedi egymást). 

 

Ha mindezzel elkészültünk, már csak egy szempont van, amit érdemes átgondolni, éspedig hogy: 

 

Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre?

 

Kell persze ásó, gereblye, kapa, metszőolló… de ne érjük be ennyivel! Érdemes már most számba venni: hogyan, mivel, milyen gyakran tudunk öntözni? Van módunk futtatni, vertikálisan termeszteni? Milyen talaj és tápanyagok elérhetőek, megvalósíthatóak számunkra? Van lehetőségünk, igényünk a komposztálásra is? 

 

Ha minden kérdést tisztáztunk, már egy sokkal határozottabb kép állhat rendelkezésünkre a forrásainkat, lehetőségeinket és igényeinket tekintve, amely jócskán megkönnyíti a kert pontos összetételének megtervezését is. (A "nagyban" gondolkodóknak jó szívvel - és tapasztalatból - ajánljuk a Gardena okos megoldásait is!)

 

Nézzük át a kedvenc és leggyakrabban fogyasztott zöldségeink listáját, vegyük fontolóra, hogy melyek szükségleteit tudjuk a rendelkezésünkre álló forrásokból a leginkább kielégíteni, és tervezzünk ennek megfelelően! 

 

Sok sikert, bőséges termést kívánunk mindenkinek! 

Keresés